Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как обледяването на лозите във Франция дава шанс на българските производители?

Загубите в Европа ще са огромни за френските производители, но това отваря конкурентна възможност, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

гледано: 2688   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Измръзването на лозята във Франция ще предизвика катаклизъм на пазара на вино, което може да се окаже от полза за българските производители. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"В цели райони във Франция е налице обледяване и замръзване на лозята, което ще компрометира реколтата с 60-70% в рамките на една климатично лоша седмица. Загубите в Европа ще са огромни по отношение на френските производители на грозде, но това отваря конкурентна възможност за нашите производители", обясни той.

"Когато гледаме световните показатели за изменение в цените на хранителните продукти, трябва да отчитаме и европейските. Хубавото е, че в момента европейският пазар е в една много добра кондиция с превес на предлагането, което почти е достигнало до перфектната конкуренция. Това е секторът, който е най-малко засегнат от коронавируса", каза още гостът. 

Още по темата

Според него спекулациите са почти невъзможни и са вероятни малки пазарни маневри в краткосрочен период, в дадени региони и по-малки населени места, но, като цяло, процесът върви гладко и като по учебник.

"Европейският пазар сам по себе си е доста сериозен конгломерат и някои световни процеси буквално не му влияят, каквато е ситуацията с палмовото масло и ценовите му флуктуации в Централна Азия", допълни Владимир Иванов.

От разговора стана ясно, че при захарта, месото и най-вече свинското, както и при производството на млечни продукти, се наблюдава стабилизация и свръхпредлагане на пазара в ЕС.

"Единственият продукт, където има забележима промяна в цената, това е олиото и се дължи на лошата реколта и неблагоприятните климатични условия през миналата година, както в България, Украйна, Румъния и Черноморския басейн, така и във Франция и Белгия. Намалиха се запасите от зърно, което доведе до 1000 лв. за тон слънчоглед", каза още Иванов.

Във връзка с по-високата цена на слънчогледово олио в някои северозападни български градове Владимир Иванов коментира, че това се дължи главно на по-лошата логистика.

"В малките търговски центрове се прилага една логистика, която се извършва от повече хора, повече обремененост на веригата, повече разходи по трансфера на стоката - нещо, което не е характерно за София. Съмнявам се, че има цена от 4 лв. в големите вериги, тъй като марките на почти всички големи търговски представители продават литър олио почти на цената на едро - 2,97 до 2,98 лв", каза гостът.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата засегна и темата за временното блокиране на Суецкия канал, посочвайки, че в България ефектът не се е усетил.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?